Att leva med allergi & Sibirisk katt

 

Ska man välja kattunge eller vuxen katt? Varför tål många allergiker Sibirisk katt bättre än andra raser? Finns det något att tänka på när katten väl flyttar in? Behöver katten duschas? Behöver jag ha katt-fritt i sovrummet? Här försöker jag ta upp de saker jag själv tänkte på när vi "blev" med Sibirisk katt, samt frågor jag fått av köpare.

 

Allergi

Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1) är den största orsaken till allergi mot katt. Proteinet hittas i saliv, tårar, talgkörtlar och utsöndras genom huden. Proteinet finns även i analsäckarna, vilket gör att avföringen allergen. Den huvudsakliga spridningen av proteinet blir när katten tvättar sig och proteinet fastnar i pälsen som sedan sprids i hemmet på så sätt. Man är alltså inte allergisk mot själva pälsen på katten. Kattallergenet är mycket klibbigt, och fäster sig på alla ytor i hemmet och byggs upp med tiden. Även när katten inte finns i hemmet längre kan allergenet finnas kvar i upp till 6 månader.

 

Är ni allergisk mot Fel d2 (ca 20% av allergiker beräknas vara det) eller allergisk mot Fel d3, d4 så kommer ni alltså tyvärr ändå att reagera på Sibirisk katt.

 

 

Är alla Sibiriska katter allergivänliga?

Nej tyvärr inte, man räknar med att ca 50% av alla Sibiriska katter har lägre halter av Fel d1 än andra kattindivider, av dessa 50% har ca 15% mycket låga halter. Det allra bästa rådet att ge är därför att testa hos den uppfödare ni valt att köpa från. Mängden allergen varierar således mellan individer samt även beroende på fertilitet och annat. Lägre allergenhalter får man hos kastrerade vuxna katter.

 

Kattungar: 

Kattungar upp till ca 6 månaders ålder har högre halter allergener genom att dia sin mamma. Det minskar med tiden och vid ca 6 månaders ålder har det oftast försvunnit ut ur kattungens kropp.

 

Ingen Sibirisk katt är allergifri, därför bör man vara införstådd med att man kan få reaktioner första månaderna. Vi ger tips och råd hur ni bäst kan förbereda er och det brukar fungera om man tidigare allergitestat hos uppfödaren med framgång. Det är vanligt att allergiker med Sibirisk katt vittnar om att de med åren sensibiliseras och kan klara av andra raser också. Det stödjer teorin om att de flesta Sibiriska katter faktiskt utsöndrar allergener men i lägre halt än andra pälsdjur.

 

Vuxen katt - fertila katter 

Kattungar och fertila katter är mest allergena. Fertila hanar är sannolikt mer högallergen än fertila honor. Men dräktiga honor samt honor med kattungar är likvärdig med fertil hankatt. Variationerna beror både på fertilitet men även på individens ursprungliga Fel-d1 nivåer. Det händer att en dräktig honkatt eller hona med ungar orsakar allergiska besvär, trots att det fungerat före dräktighet. Många allergiker kastrerar sin katt från 6 månader och uppåt, men före fertilitetstecknen är att rekommendera för att minimera risken för allergiska problem. Vår rekommendation är vid 4-6 månaders ålder.

 

En kastrerad katt är dessutom mer intresserad av sin familj istället för att söka partner, man undviker risken för urinmarkering, rop på nätterna och att honkatten får cancer i livmodern senare i livet. Om du har tankar kring avel, kan du läsa mer här.

 

 

Testhem:

Allergi är individuellt, och även om det fungerar för många så är det viktigt att testa sin allergi. Kom ihåg att mängden av Fel-d1 som utsöndras varierar hos olika individer av Sibirier samt beror på fertilitet så även om det inte fungerar när du testar första gången kan ni prova att testa i annat testhem. Det finns testhem för Sibirisk katt i hela landet.

 

Hur vet jag vilken katt eller från vilken kull jag ska köpa katt?

Min rekommendation är att inte ha för bråttom, att testa flera gånger gärna minst en gång innan kullen är född. Köp endast katter med stamtavla från ansvarsfulla uppfödare.

 

Vid problem:
Som uppfödare erbjuder återköp av kattunge som vi sålt,  men beroende på omständigheter och hur länge kattungen bott borta är det inte säkert att vi kan ta hem kattungen till oss direkt. Kontakta oss för mer information.
.

 

Vi har hittills enbart tagit hem en kattunge pga. allergi, så vår erfarenhet är att det fungerar bra för många familjer. Ur våra 11 kullar, har vi kattungar i allergihem från samtliga.

 

 

 

 Råd inför kattköpet:

 

Kamma och borsta katten:

Den Sibiriska katten är en semilånghårig ras. Den kommer att behöva kammas regelbundet om inte för att undvika att ditt hem blir fullt med katthår. När katten fäller behöver de flesta kammas igenom oftare.

 

Men ju mer ni tränat kamning och borstning under kattungetiden desto bättre kommer det såklart att gå när det är nödvändigt. Dels får katten i sig för mycket hår som kan orsaka stopp i tarmarna i värsta fall.  Mitt tips är att träna korta stunder från att ni fått hem er katt. Ha gärna en kam i tv-rummet så kan ni öva lite varje kväll när ni myser i soffan.

 

Duscha katten:

Oavsett om ni valt att köpa en kattunge eller vuxen katt, så rekommenderar jag alla att duscha sin katt regelbundet.

 

Första tiden så tycker jag att man duscha katten en gång i veckan. Det vill säga bara skölja igenom pälsen med vatten. Var tredje till var fjärde vecka kan ni använda lite utspätt schampo (men det är inte nödvändigt). Man späder ut schampoo för att det blir enklare att skölja ur sedan. Tänk på att katter har högre kroppstemperatur än vi, så använd inte för kallt vatten! Mer information får ni när ni hälsar på oss.

 

Hemmet:

Vad kan ni göra innan katten flyttar in?

 

Mattor, filtar och onödiga textilier:

Rensa bort mattor och andra onödiga textilier. En matta kan innehålla upp till 1000 ggr högre allergenhalter än ett golv som moppas regelbundet.

 

Minska alltså ner på textilier som mattor, kuddar mm. Men använd gärna billiga fleecefiltar för att placera ut på kattens favorit sovställen, då kan ni byta ut filtar regelbundet och inte få så mycket allergener i soffan.

 

Städa:

Dammtorka regelbundet, dammsug (men låt gärna någon annan än allergikern själv dammsuga), använd en dammsugare med HEPA-filter och våttorka ofta! En torrmopp kan vara en bra investering som gör det lätt att torka av golven ofta.

Toalådor/kattsand:

Många allergiker reagerar på kattsanden om den är parfymerad och/eller dammar mycket. Därför kan det vara bra om någon som inte är allergisk städar toalådorna samt att man väljer en kattsand som är naturlig och utan doft. Exempel på allergivänligare sand är World´s Best Cat Litter som är gjord på majskorn.

  

Luftrenare:

Investera i en luftrenare med HEPA-filter alt t ex.en Lightair (klicka på namnet). Rekommendation sedan 2011, idag finns det säkert bättre och mer effektiva luftrenare t ex. varianter från Electrolux.

  

Kattfria rum:

Något jag rekommenderar jag alla kattungeköpare från oss är att ha "kattfritt" i sovrummet i alla fall första tiden. Är man symtomfri efter ett halvår kan man tänka på om man vill, och prova sig fram. Men katten lär sig snabbt när det är kväll och alla går och lägger sig. Den brukar inte ha några problem med att sova själv.

 

Eftersom det är sambon i familjen som är allergisk, får katterna sova i barnens sovrum,  men vi har kattfritt i vårt.

 

Produkter:

Några produkter som säger sig minska ner allergener hos katten är t ex. Allergenius® - specialschampo (klicka på namnet) samt Petal Cleanse - Gel för allergiker.

Toalådor med huv, för att minska ner spridningen av damm från kattsand.

  

Varma hälsningar

Marie SE*Sessan´s & resten av familjen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright Marie Holmberg, SE*Sessan´s 2010-2020

Det är enligt svensk lag (1960:729) förbjudet att kopiera innehåll så som texter och bilder utan upphovsmannens tillstånd.